Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

UNITATE!

Urmărind ceremonia de învestire a celui de-al 46 Președinte al Statelor Unite ale Americii am înțeles, o dată în plus, uriașa forță a națiunii americane de a depăși, întărită, toate marile încercări ale istoriei.

La câteva zile de la ceea ce mulți au numit “insurecția de la Capitoliu”, liderii politici americani, democrați și republicani, deopotrivă, s-au reunit pentru a-și onora Președintele și pentru a celebra democrația care, așa cum a subliniat Joseph R Biden în discursul inaugural, “a învins din nou”!

Unitate, reconstrucție, reconciliere și speranță, obiectivele pe care noul Președinte american le propune propriei națiuni, sunt, fără îndoială, esențiale și pentru România.

Deloc întâmplător, cuvântul UNITATE se regăsește constant în mesajele publice ale Președintelui Joseph Biden – cel mai experimentat lider politic care a câștigat Casa Albă – și ale Vicepreședintei Kamala Harris – prima femeie din istoria Statelor Unite care obține o asemenea demnitate, o personalitate cu un excepțional potențial în politica americană.

M-aș bucura ca acest cuvânt – UNITATE – să fie auzit, înțeles și asumat inclusiv de către liderii politici români, indiferent de partidele și doctrinele pe care le susțin. Pentru că, așa cum a spus astăzi noul președinte al Statelor Unite ale Americii: “fără unitate nu există pace, progres, națiune.”