Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Buna Vestire, Maria Grapini a fost în mijlocul românilor din Serbia! Reperele poeziei românești au fost recitate la Uzdin

Cum nimic nu e întâmplător, de Buna Vestire – sărbătoare importantă a creștinilor, ce inaugurează „plinirea timpului”, adică împlinirea făgăduințelor și pregătirilor venirii lui Hristos – la Uzdin, în Serbia, sâmbătă, europarlamentarul Maria Grapini a fost martor de seamă la plinirea românismului! Odinioară comunitate aproape compactă de români, acum rămasă la un procent de 75%, familia Uzdinului a răsunat de emoție, tradiție, cultură, poezie.

Societatea literar-artistică Tibiscus, Parohia BOR, Primăria, Casa de Cultură, Şcoala Generală Sfântu Gheorghe, Tineretul Muzical, toate ale Uzdinului au organizat, sâmbătă, ediția de majorat( a XVIII-a) a concursului de recitatori, numit, cum altfel decât Buna Vestire! Comunitatea română a devenit, astfel, locul de întâlnire al copiilor şi tinerilor recitatori români din grădiniţe şi şcoli, dar şi al recitatorilor adulţi, ce trăiesc în Serbia, stabilind un record absolut: 118 recitatori înscriși în competiție.

Sufletul, dar și creierul acestei manifestări de iubire pro România, Vasile Barbu – președintele Societății Literar Artistice Tibiscus – și-a invitat oaspeții, sosiți din România și Serbia, în clădirea școlii generale Sfântul Gheorghe din Uzdin, un loc predestinat culturii, de o căldură aparte, împodobit cu lucrări de pictură ale copiilor, sub semnul unui mesaj ce nu mai are nevoie de comentarii: “Arta este fiica libertății”, Schiller.

Concursul Buna Vestire a avut mai multe secțiuni și două jurii, dat fiind numărul impresionant de copii și tineri dornici să recite din marile nume ale poeziei clasice românești, dar și poezie religioasă sau în grai bănățean.

Președintele primului juriu a fost europarlamentarul Maria Grapini, susținător consecvent al tradițiilor, culturii, valorilor românești, implicată în numeroase acțiuni de promovare a tricolorului, în țară, în Serbia, la Bruxelles sau Strasbourg, sau oriunde trăiesc semenii săi. Premiile concursului au fost asigurate tot de Maria Grapini, fiind înmânate personal, după o jurizare foarte grea.

“De fiecare dată, mă emoționează sentimentele profunde ale românilor din Serbia! Nu sunt, evident, la prima întâlnire cu ei, dar întotdeauna trăiesc aceleași stări. Cred că românii ce-și duc viața în alte țări au un simț al apartenenței la tradiții mult mai puternic decât noi. Le e dor de poezia noastră, deci o citesc și învață serios, le e dor de muzica noastră, o ascultă și trăiesc mai puternic! Să vezi copii de 10-12 ani, recitând din Coșbuc, Topârceanu, Eminescu, Arghezi, Minulescu, Otilia Cazimir, cu lacrimi în ochi…e impresionant! Doar prin educație, literatură și cultură putem dăinui peste ani! Le transmit acestor minunați copii și tineri că sunt, cu toții, niște câștigători! Toată viața e, în fapt, o competiție, dar reperele fundamentale sunt cele care te duc pe primele poziții! Felicitări organizatorilor, domnului Vasile Barbu pentru că ține vie flacăra iubirii de țară, neam și cultură!”, a spus, în fața sălii pline, europarlamentarul Maria Grapini.

Grapini a oferit și interviuri trusturilor media prezente, posturi de televiziune locale, precum și Radio și Tv Novi Sad.

După ore serioase de recitat și jurizat, câștigătorii concursului Buna Vestire și-au adjudecat, fericiți, premiile. De la mici la mari, purtători de costume populare și opinci, sau preșcolari ce abia puteau vorbi, dar recitau ca niște profesioniști, concursul dedicat românismului și-a închis porțile, în armonie și frumusețe. Așa cum a și început.

Oaspetele de seamă al Uzdinului, Maria Grapini, a devenit, sâmbătă, membru de onoare al Societății Tibiscus, pentru contribuții majore la păstrarea și afirmarea culturii și spiritualității naționale românești. Grapini a promis comunității că legătura de suflet și de Buna Vestire va fi, cum e și firesc, una trainică!