Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De ce trebuie să dispară imunitatea politicienilor

Imunitatea politicienilor în România, mai exact cea a parlamentarilor și membrilor Guvernului, reprezintă o temă mult discutată în spațiul public și criticată vehement în numeroase cazuri.

Reglementată de Constituție, această imunitate are două componente. Prima se referă la imunitatea parlamentarilor pentru opiniile politice și modul în care votează, în cazul parlamentarilor, respectiv imunitatea membrilor guvernului, care nu răspund decât politic pentru actele legate de activitatea Executivului.

Dacă această primă componentă este una considerată firească în majoritatea statelor civilizate, a doua componentă este cea cu adevărat problematică. În cazul parlamentarilor, aceștia nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea camerei din care fac parte. În cazul miniștrilor, doar Camera Deputaților, Senatul și Președintele pot cere urmărirea penală a membrilor Guvernului.

În practică, această formă de imunitate a dus la blocarea mai multor anchete penale care vizau demnitari și nu puține au fost vocile care au acuzat că parlamentarii români și-au făcut un obicei din a ”face scut” în jurul colegilor lor.

În condiții ideale, această imunitate ar trebui să joace un rol extrem de important: să asigure că demnitarul are independență și asupra sa nu pot fi făcute presiuni, care să îl determine să își exercite mandatul într-un anumit fel. De asemenea, să-l protejeze împotriva eventualelor plângeri ale unor nemulțumiți și, astfel, să se poată concentra pe munca sa. Practic, în România, sistemul nu funcționează, imunitatea blocând numeroase anchete ce vizau fapte penale, unele dintre ele pentru fapte extrem de grave.

Mai mult, imunitatea contravine și prevederilor Constituției, care spun că ”nimeni nu este mai presus de lege” și că ”cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”.

Specialiști în drept constituțional au amintit că au existat mai multe discuții în România pe această temă și că finalitatea lor a fost mereu aceeași: limitarea imunității doar la declarațiile politice. Și, deși la suprafață ideea a fost susținută inclusiv de politicieni precum Klaus Iohannis și Liviu Dragnea, nu s-au luat niciodată măsuri concrete în acest sens, pentru că o astfel de idee nu are susținere politică generală. La urma urmei, cine ar vrea să renunțe la un astfel de privilegiu?!