Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Declaraţie politică – 13 martie 2017

Anunţul trecerii din 2019 la zona Euro ar fi sinucidere curată

 Dublarea salariilor funcţionarilor publici cu un venit net sub 4.000 de lei şi începerea dezbaterilor publice privind salarizarea unitară a bugetarilor este o acţiune pe care Partidul Puterii Umaniste o consideră esenţială în lupta contra corupţiei.

Putem consolida statul de drept doar printr-o administraţie performantă şi bine plătită. Nu poţi cere rigoare dacă nu oferi. Mulţi dintre tinerii frumoşi şi liberi, nemulţumiţi de corpul de elită al administraţiei centrale şi locale, trebuie să înţeleagă mai întâi rostul lucrurilor şi apoi să protesteze. Dau ei un job din industria IT pe un acelaşi post din primării sau ministere, plătit de patru ori mai puţin? Nu. Iată ipocrizia.

Solicităm guvernului să pună în practică programul de guvernare. Zeci de mii de firme, atât PFA-uri, cât şi SRL-uri, aşteaptă reducerile fiscale promise. Administraţiile fiscale nu comunică nimic. La oficiile judeţene ale Registrului Comerţului sunt cozi interminabile, după intrarea în vigoare a Legii de reducere a 102 taxe.

Taxa de primă înmatriculare a fost declarată ilegală de către justiţia europeană. Sub ameninţarea unor imaginare proceduri de sancţionare a României, marii jucători de pe piaţa importurilor de automobile sunt nemulţumiţi de reducerea drastică a vânzărilor şi fac presiuni uriaşe pentru impunerea unor taxe de poluare pentru maşinile care circulă prin marile capitale. Considerăm aceste acţiuni drept abuzive, un lobby al marilor importatori în dauna producţiei autohtone de autovehicule.

Noi, conservatorii români, vechi apărători ai capitalismului autohton, cerem ca măsurile enunţate în programul de guvernare pentru susţinerea firmelor autohtone să fie cât mai rapid supuse dezbaterilor publice şi promovate ca norme juridice, aplicabile în acest an şi nu la calendele greceşti.

Pe 27 ianuarie 2017, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care producătorii de tomate, care le cultivă pe suprafeţe de peste 1.000 de metri pătraţi, vor beneficia – printr-un ajutor de minimis –  de  un sprijinului financiar în valoare de 3.000 de euro pe an, dacă fac dovada valorificării a minimum două tone pe an, cu documente justificative. Măsura ni se pare nerealistă în condiţiile în care producţia de tomate, pe tot timpul anului, necesită costuri foarte mari la aşa o suprafaţă. Cerem începerea dialogului cu  reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Românii sunt încrezători în ceea ce priveste evolutia lor profesională în acest an, in condiţiile în care 52% aşteaptă sa le crească salariul, arată un studiu realizat de platforma de recrutare online eJobs. Dar acest lucru trebuie corelat cu o predictibilitate a domeniului de business şi o evidenţiere clară a surselor de finanţare.

Războiul fratricid dintre instituţiile fundamentale ale statului român pare că a luat o bine meritată pauză după ce Curtea Constituţională a României a admis sesizarea privind conflictul juridic dintre Guvern – DNA în ancheta ce a urmat adoptării OUG13: „S-a perturbat buna activitate a Guvernului”. Practic, judecătorii au considerat dosarele instrumentate de procurorii DNA drept un abuz. Odată cu reîntoarcerea instituţiilor la rosturile fundamentale considerăm că orice reescaladare a tensiunilor reprezintă acţiuni politice în interesul unor sfere străine actualului spectru politic.

Pe 25 martie 2017, la Roma, liderii celor 27 state membre ale Uniunii Europene vor participa la aniversarea a 60 de ani de la încheierea tratatelor de la Roma. Cu această ocazie se vor pune în discuție realizările și punctele forte ale Uniunii, precum și domeniile în care sunt necesare îmbunătățiri.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut săptămâna trecută un discurs în care a descris cinci opțiuni posibile privind reforma proiectului european post-Brexit. De la a “face mai mult împreună”, până la  “a face mai puțin, dar într-un mod mai eficient”, e calea de la piaţa comună la grupul de la Vişegrad.

Guvernul României ar trebui să pregătească mapa de interes a României. “A face mai mult împreună” se traduce prin trecerea la zona Euro. Având precedentul eşecului Greciei, preşedintele României nu poate anunţa trecerea la Euro, cum vor politicienii globalişti şi susţinuţi de marile corporaţii internaţionale. Un anunţ făcut fără un calcul preventiv şi fără consultări cu instituţiile specializate din domeniul financiar bancar ar fi o sinucidere curată. În plus, şocul psihologic asupra populaţiei ar fi extrem de mare. Cum se vor simţi românii când vor lua după prima lună doar 300 de Euro leafă ?

Europarlamentar Maria Grapini

Preşedinte interimar Partidul Puterii Umaniste (social – liberal)