Deputatul Gratiela Gavrilescu, președintele Biroului Executiv al PUSL, a anunțat că în Camera Deputaților a fost votat în procedură de urgență un proiect de lege ce va permite continuarea investițiilor blocate în cazul hidrocentralelor, multe dintre ele reprezentând proiecte aproape finalizate.
Proiectul va permite continuarea lucrărilor, asta însemnând mai multă energie produsă pe plan intern, deci mai ieftină.
„Avem O SOLUȚIE pentru continuarea lucrărilor la amenajările hidroenergetice blocate, de ani de zile, de includerea lor în suprafețe de teren desemnate ca arii naturale protejate!
Astăzi, în plenul Camerei Deputaților, am dezbătut și votat, în procedură de urgență, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art.561 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, proiect adoptat de Senat pe 14 martie a.c..
Așa cum probabil știți, investițiile blocate- unele realizate 90%, sunt extrem de valoroase atât din punct de vedere al fondurilor deja consumate pentru construirea și conservarea lor cât mai ales pentru potențialul pe care îl au pentru rezolvarea relativ rapidă pentru România a nevoii de energie din surse proprii, deci-ieftină.
Este vorba despre lucrări care erau deja demarate în momentul declarării suprafețelor ocupate de acestea ca arii protejate, termenul limită acceptat de lege fiind 29 iunie 2007.
Este vorba despre investiții substanțiale, care, la data de 1 mai 2022 vor fi evaluate ca procent de realizare de minimum 60% și pentru care Ministerul Mediului Apelor si Pădurilor vor propune, în compensare, suprafețe echivalente din punct de vedere al biodiversității.
Toate acestea vor fi considerate proiecte de interes major și de siguranță și securitate națională și vor trebui finalizate până cel târziu pe 31.12.2025.
Am susținut buna administrare, inventarierea și verificarea ariilor naturale protejate în mandatul meu de ministru al mediului și le susțin și acum!
Dar granița între sublim și ridicol este extrem de fină și în acest domeniu!
Vă amintesc de vestita peșteră cu lilieci care ar fi trebuit să blocheze realizarea unei autostrăzi!
O peșteră care, în realitate, nu adăpostea și nici nu adăpostise vreodată vreun liliac!
Și nu a fost singurul caz!
Ar fi bine dacă aceste excese ar purta marca iubirii de natură!
Din păcate, însă, în spatele măștii, de (prea) multe ori se află abuzuri: firme interesate să tergiverseze lucrări sau să justifice întârzieri, personaje care doresc devierea unor trasee pe anumite terenuri ale unor anumiți proprietari, entități interesate să obțină finanțări pentru coridoare verzi în zone discutabile…
România are dreptul la dezvoltare, la siguranță energetică dar și la un mediu sănătos și, toate deciziile noastre de aici trebuie să pornească!”, transmite Grațiela Gavrilescu pe paginile de socializare.
