Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Despre haosul acestor zile

După recentele alegeri parlamentare, relativul echilibru stabilit de electorat între ceea ce numim, convențional, stânga și dreapta, a declanșat o furtună a declarațiilor și negocierilor purtate pe toate canalele, din studioul televiziunilor sau după ușile închise. Așa cum era de așteptat, cei care au pierdut războiul încearcă să câștige pacea, iar ceilalți caută să-și consolideze avantajele.

În acest context, în calitate de observator al acestui fenomen care apare după fiecare scrutin, cred că sunt utile două precizări:

  1. În negocierile serioase, cel care strigă cel mai tare are, de regulă, cel mai puțin de oferit. Este un principiu pe care l-am verificat în cei peste 40 de ani de experiență în comerțul exterior – ca student, angajat, antreprenor și profesor la Academia de Studii Economice.
  2. Lupta vehementă pentru ministere și demnități publice generează resentimente în rândul cetățenilor și riscă să decredibilizeze mecanismele democratice în ansamblu – tendința confirmată de absenteismul record. În aceste condiții, gâlceava politică prelungită devine tot mai greu de acceptat de către o națiune a cărei răbdare este deja greu încercată.

Despre haosul acestor zile