Skip to content Skip to footer

PROGRAMUL POLITIC AL

PARTIDULUI UMANIST SOCIAL LIBERAL:

România clasei de mijloc!

 

Partidul Umanist Social Liberal s-a născut din nevoia cetăţenilor României de a se regăsi, doctrinar şi organizatoric, într-o forţă politică puternică de centru, adresata clasei de mijloc, romanilor care in ultimii ani au suferit in tacere, au pierdut si au fost umiliti si sacrificati.

In egala masura, Partidul Umanist Social Liberal a apărut din necesitatea reevaluării rolului individului în societate, precum şi a relaţiilor dintre acesta şi instituţiile statului.

 • Partidul Umanist Social Liberal promovează doctrina umanismului politic de orientare social-liberală. Această doctrină oferă repere teoretice şi practice pentru soluţionarea contradicţiilor majore manifestate în cadrul principalelor sisteme politice ale societăţii contemporane.
 • Partidul Umanist Social Liberal este formaţiunea angajată pentru a-i reprezenta politic pe toţi aceia care cred în democraţie şi în valoare, în necesitatea împlinirii personalităţii şi afirmării demnităţii umane.
 • Partidul Umanist Social Liberal crede in capacitatea clasei de mijloc si lupta pentru recastigarea demnitatii si a drepturilor sale legitime.

Partidul Umanist Social Liberal este o entitate politică deschisă tuturor cetăţenilor români care împărtaşesc valori şi curente politice de sorginte umanista in conceptia careia valorile definitorii ale oricărei comunităţi sunt create de oameni pentru oameni, si NU impotriva lor.

Esenta doctrinei umaniste este aceea ca natura umana este la baza tuturor lucrurilor.

Membrii PUSL cred in manifestarea liberă a personalităţii umane, prin exercitarea deplină a drepturilor fundamentale ale omului, a demnitatii umane.

Partidul Umanist Social Liberal va determina o schimbare majora bazata pe principiile umaniste capabila sa asigure respectarea drepturilor fundamentale la viata, la un trai decent, la sanatate si educatie.

DOCTRINA UMANISTA este singura care poate determina, credibil si consistent, o schimbare fundamentala de sistem.

Aceasta doctrina, in esenta, are in vedere lipsa antagonismului dintre individ si colectivitate – intelegand ca individul nu se poate afirma in afara societatii, iar societatea este o suma a indivizilor.

In relatia cu cetatenii sai, statul poate fi abuziv, statul poate corupe, statul poate fi opresiv.

In conceptia Partidului Umanist Social Liberal, STATUL ESTE AL OAMENILOR, NU OAMENII AI STATULUI!

Partidul Umanist Social Liberal are ca scop asigurarea unui climat politic şi social favorabil dezvoltării fiecarui individ in parte prin îmbinarea valorilor morale ale binelui comun, ale justiţiei, ale corectitudinii între partenerii de dialog social, cu ideile doctrinei umaniste, generatoare de bunastare.

Având în vedere că personalitatea şi demnitatea umană se pot afirma numai în condiţiile existenţei unui anumit nivel de bunăstare, Partidul Umanist Social Liberal susţine interesele întreprinzătorilor particulari şi iniţiativa privată, pledează pentru solidaritate socială în folosul categoriilor defavorizate.

Partidul Umanist Social Liberal acţionează pentru dezvoltarea clasei de mijloc în România şi promovarea capitalului autohton.

Societatea umanista se bazeaza pe un tip nou de coeziune sociala care depaseste bipolaritatea antagonica dintre munca si capital, inlocuind-o cu triada INITIATIVA-CAPITAL-MUNCA.

Educaţia, instruirea, cunoaşterea sunt mijloace concrete de dobândire a libertăţii. Numai un om liber se poate exprima si afirma fara retineri in societate.

Partidul Umanist Social Liberal urmareste redescoperirea valorilor astfel incat criteriul valorii umane sa fie mijlocul de selectie in societate, inclusiv in politica.

 • Economia Romaniei poate fi prospera,
 • Sistemul de educatie poate fi competitiv, principala resursa de performanta a Romaniei,
 • Sistemul de sanatate poate fi modern si eficient,
 • Securitatea sociala a cetatenilor romani poate fi garantata,
 • Relatia dintre stat si cetatean poate fi regandita,
 • Sistemul de justitie trebuie sa fie in slujba omului si a apararii drepturilor sale,
 • Agricultura poate fi performanta,
 • Romania are potential economic si cultural semnificativ,
 • Romania are resurse uriase de inteligenta – locul fiecare natiuni e dat valorile create de membrii sai de exceptie, de aceea varfurile constituie o bogatie nationala.

Este insa necesar ca acest potential si asemenea resurse sa fie responsabil administrate.

Orice voce publica, care se va implica si va sustine acest demers, va contribui direct si concret la o schimbare fundamentala in destinul Romaniei.

 

Partidul Umanist Social Liberal

România clasei de mijloc!