Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Despre sistemul de sănătate

Consider că sănătatea este un subiect de securitate națională (aici includ și situația demografică). Avem, ca peste tot, două sisteme de sănătate, unul de stat și unul privat.

Problema este că la stat condițiile de tratament și intervențiile medicale sunt foarte proaste, în special datorită subfinanțării de la bugetul de stat. Degeaba avem medici buni, profesioniști, dacă ei și managementul spitalelor de stat sunt subfinanțate.

Pe de altă parte, în sistemul medical privat se practică tarife prohibitive pentru marea majoritate a cetățenilor.

În încercarea de a echilibra parțial lucrurile, am rugat-o pe doamna Steluța Cătăniciu, deputat PUSL și președinta Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, să depună un proiect de lege prin care să se instituie o supraimpozitare a profiturilor realizate în sistemul privat de sănătate.

Concret, să se stabilească tarife standard pentru actele medicale, aplicabile atât la stat cât și la privat iar ulterior să se aplice un supraimpozit de 70% pe diferența dintre tariful standard stabilit și tariful practicat de către clinicile/ spitalele private. Prin efectul legii, sumele astfel obținute vor fi utilizate pentru alimentarea bugetulului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Sper ca acest proiect de lege să fie depus în luna septembrie de către deputații PUSL împreună cu deputați de la alte partide din Parlament cărora le pasă de semenii lor.

 

 

Despre sistemul de sănătate