Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Distanța care ne apropie!

Criza actuală, pe lângă modificările radicale impuse în viața noastră, determină și anumite modificări subtile. Cea mai relevantă dintre acestea consider că este redescoperirea unei solidarități autentice, chiar și între persoane și categorii sociale care, până de curând, păreau în conflict ireconciliabil.

Din observațiile directe și din informațiile relatate de apropiați și de presă, identific, atât la nivelul macrosocial cât și în cel al comportamentului individual, un respect și o atenție sporită pentru nevoile celorlalți.

Vulnerabilitatea generală în fața epidemiei pare să ne fi trezit responsabilitatea comună. Încet dar sigur, înțelegem că actuala criza nu poate fi depășită decât împreună. Izolarea forțată ne-a reamintit cât de puternic și necesar este instinctul nostru social.

De la impresionantă dovadă generală de altruism oferită de la Teledonul organizat de Grupul Antena, până la implicarea civică a unor companii private și la gesturile anonime – dar cu atât mai valoroase – ale vecinilor, prietenilor sau necunoscuților care se ajută reciproc în aceste zile, societatea românească se redescoperă, își strânge rândurile.

La nivel macro, fenomenul se manifestă prin reducerea semnificativă (imposibil de anticipat în urmă cu câteva luni) a prăpastiei dintre generații. Tinerii, adulții și seniorii, “pierduți” până de curând în lumi paralele și chiar ostile, astăzi se caută, se regăsesc, se protejează. Distanța fizică impusă ne-a apropiat uman și emotional.

Înțelegem acum că fără entuziasmul tinereții, fără capacitatea decizională adultă și fără experiența crizelor deja rezolvate de către “înțelepții cetății”, societatea în ansamblu nu poate supraviețui și progresa.

Caracterul nociv al acestui virus este indiscutabil. Dar secretul evoluției noastre constă inclusiv în capacitatea omului de a “întoarce răul”, de a găsi, chiar și într-o catastrofă, resursele necesare dezvoltării.

Continuând să ne unim, să ne sprijinim, să nu greșim și să luptăm responsabil contra virusului și pentru sănătatea celor din jur, am încredere că de Paște, odată cu Sărbătoarea Învierii, vom resimți cum criza actuală începe să se calmeze.

 

Distanța care ne apropie!