Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Doina Pârcălabu: Conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică, creșterea reală a pensiilor este mai mică decât creșterea nominală, dacă luăm în calcul și inflația

Situația delicată a celor care cumulează pensia cu salariul, în sistemul public, este rezultatul politicilor de angajare în instituțiile statului, spune Doina Pârcălabu, liderul Departamentului pentru Muncă și Protecție Socială al PPU (social-liberal). Sistemul a fost inițial gândit ca un stimul al ocupării locurilor de muncă, iar în timp a evoluat până la situațiile pe care le întâlnim astăzi.
„Nimeni nu explică de unde am ajuns în această situație legată de cumulul pensie-salariu. În 2001, pentru stimularea ocupării locurilor de muncă s-a putut ca după pensionare, o persoană să poată presta activități salariale și apoi să se poată recalcula pensia. Acest lucru chiar era stimulat de legea pensiilor de la acea dată. Apoi, printr-o slăbiciune a instituțiilor publice, erau foarte multe persoane care ocupau o funcție publică și erau și pensionari, cei mai mulți proveniți din sistemele unde vârsta de pensionare era mult mai mică” a explicat Doina Pârcălabu.