Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dragoș Frumosu, semnal de alarmă: Toamna va aduce creșteri semnificative ale prețurilor

Toamna va aduce un val de creșteri ale prețurilor, avertizează Dragoș Frumosu, liderul Departamentului pentru Industrie Alimentară al PPU (social-liberal) și președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară „SINDALIMENTA”.

„Cred că prețurile vor crește din septembrie și nu va fi bine deloc pentru buzunarele românilor, și așa goale. Seceta a dus la creșterea prețului cerealelor și, deci, al produselor de panificație. A influențat prețul hranei animalelor, deci crește prețul cărnii de porc, vită și pasăre. Dacă ținem cont de ce se întâmplă, de creșterea prețurilor la combustibil și de anunțatele creșteri ale prețurilor gazelor și energiei, de cursul valutar și pentru că importăm materie primă, cu siguranță va fi o perioadă confuză. Personal, cred că va fi, în medie, o creștere cu 10% a prețurilor, poate mai mult la produsele de panificație și la carnea de porc. Principalul furnizor al cărnii de porc în România este Germania, care a vândut la un preț mai scăzut. Acesta va crește, fără discuție”, afirmă Dragoș Frumosu.

Agricultura românească trebuie sprijinită, însă, din păcate, preocuparea guvernanților pentru acest domeniu este minimă.

„Dacă s-ar întâlni cu producătorii și procesatorii, s-ar găsi soluții. Trebuie să producem în țară, să finanțăm agricultura, programe pentru agricultură. Vedem că PNRR stă pe loc, PNDR va primi bani la jumătatea anului viitor, situația este blocată. Am spus și o repet, toate guvernele au împrumutat sume uriașe de bani, care nu știm unde s-au dus. Dacă aceste împrumuturi ar sprijini programe bine făcute, în cinci-șase ani de zile banii s-ar recupera”, subliniază Dragoș Frumosu.

 

 

                                    Biroul de presă