Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Europarlamentarul PUSL Maria Grapini, mesaj de sprijn pentru mineri

Europarlamentarul PUSL Maria Grapini întreabă, în preajma Zilei Minerului, ce mesaj vor avea guvernanții pentru minerii din România.
Ziua Minerului este marcată, în fiecare an, la 6 august, dată la care sunt comemoraţi minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni, din august 1929 și 1977, dar şi victimele nenumăratelor tragedii petrecute în minerit.
„Putem afirma cu curaj că minerii sunt ultimii bărbaţi ai României. Toate regimurile care au urmat după 89 nu au făcut altceva decât să lupte și să-i îngenuncheze. Au reușit, după 32 de ani… au reușit.!!! Mai sunt o mână de mineri, ultimii mineri ai României. O Românie care îi umilește şi batjocorește!
Din păcate, mineritul din Valea Jiului va deveni ISTORIE. Eu, ca europarlamentar, am o întrebare pe care o adresez celor din guvernul țării și parlamentarilor aleși: Ce transmiteți, stimaților, minerilor, de ziua lor pe 6 august ? Ați închis Mintia și o vindeți ” băieților deștepți din energie”, ca pe multe alte capacități de producție. Voi, nu ați negociat pentru România. Eu am anunțat de mai multe ori că România s-a grăbit să închidă minele. Am vrut să fim premianții clasei și acum suntem repetenți! Amânarea folosirii cărbunelui din Valea Jiului era o necesitate și, România ar fi stat bine la acest capitol, dacă nu se grăbea! Cetățenii, au acum de suferit, prin creșterea tarifului la energie eletrică și implicit la bunuri și servicii, etc. România nu a avut un preşedinte și politicieni, care să negocieze perioada de tranziţie pentru energia pe cărbune, în contextul în care, spre exemplu, Polonia a negociat cu UE ca, până în anul 2050, să lucreze cu acesta . Ne-am luptat foarte mult, câţiva eurodeputaţi, ca să fie daţi bani către investiţii majore la mine. Ce s-a făcut cu acei bani? Am închis și ecologizat explotări miniere din Valea Jiului și nu numai.
Suntem printre primele trei state care emit cele mai puţine gaze şi mă refer aici la Suedia, România şi Malta. Şi, în consecinţă, nu te apuci să iei soluţii radicale, cât timp nu ai… alternative. Nu este nimic politic, este tehnic şi economic. Nu am înţeles deloc această strategie antinaţională care a făcut mult rău atât economiei, minerilor, energeticienilor și cetățenilor cinstiți ai acestei țări, frumoasă și bogată în resurse. Și, totuși, ce punem în locul minelor care se închid? Aceasta este întrebarea la care, decidenții de astăzi, nu au avut curajul să răspundă în fața oamenilor și minerilor din Valea Jiului, nici până la ora actuală”, a transmis Maria Grapini.