Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

INTERNAȚIONALIZAREA IMM-urilor – SURSĂ DE CREȘTERE A PIEȚEI INTERNE!

INTERNAȚIONALIZAREA IMM-urilor – SURSĂ DE CREȘTERE A PIEȚEI INTERNE!

 

Europarlamentarul Maria Grapini, în calitate de Co-președinte al Intergrupului pentru IMM-uri din Parlamentul European, a organizat și a moderat dezbaterea ”Procesul de internaționalizare a IMM-urilor europene”.

 

La dezbatere au participat europarlamentari, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), ai organizațiilor de afaceri și ai Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE.

 

Ca moderator, Maria Grapini a subliniat faptul că facilitarea accesului IMM-urilor la piețele terțe este un factor determinant în creșterea economică și sprijinirea inovației: ”Se estimează că 90% din creșterea globală va proveni din exteriorul Uniunii Europene, iar piețele în curs de dezvoltare vor reprezenta 60% din PIB-ul mondial, până în 2030. Deși un număr signifiant de IMM-uri europene sunt implicate în activități pe piața externă, procesul de internaționalizare este lent.

 

Trebuie să luăm în considerare principalele bariere care îngreunează acest proces, iar ulterior să găsim soluții și să observăm importanța delegațiilor UE, a acordurilor comerciale, a diplomației economice. Trebuie să găsim o cale de scurtare a timpului de accesare a informațiilor.”

De asemenea, și reprezentanții Comisiei Europene au pus accentul pe nevoia de finanțare și de coerența în politici, pe deschiderea de noi piețe, pe importanța acordurilor comerciale și a faptului că întreprinderile trebuie să fie active și să meargă spre informație.

După sesiunea de întrebări și răspunsuri, concluziile dezbaterii au fost trase de europarlamentarul Maria Grapini:

 

”Prin dezbaterea de astăzi mi-am dorit să găsim răspunsuri la următoarele întrebări:

1) Avem măsuri adecvate de sprijin pentru a aborda barierele identificate?

2) Cât de bine se pliază abordarea noastră pe cele mai bune practici internaționale?

3) Ce acțiuni sunt necesare pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare și utilitatea programelor noastre de sprijin pentru internaționalizarea IMM-urilor?

 

Dacă se face un efort colectiv pentru a se răspunde la cele trei întrebări, cred că putem spera la o creștere a numărului de IMM-uri implicate pe piața externă. Este importantă comunicarea între instituții pentru a putea fi martorii unei creșteri a numărului de IMM-uri în următoarea perioadă care se anunță a fi dificilă datorită faptului că se așteaptă o creștere economică în țările terțe. Consider că politica de abordare a Comisiei privind Fondul European de Investiții Strategice nu este cea mai bună variantă pentru IMM-uri.”

 

rsz_1img_2107