Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Introducerea pensiei minime de 1500 lei este esențială pentru demnitatea națiunii noastre!

Momentele de criză reprezintă un test pentru caractere, separă temele cu adevărat esențiale de aspectele minore, ne reamintesc cine suntem și cum ar trebui să devenim.

În România, ca și în întreaga lume, actuala pandemie ne-a arătat abrupt care ne sunt limitele și vulnerabilitățile. Am “redescoperit” toți că sistemul sanitar trebuie reconsolidat imediat, că economia națională are nevoie agenți economici autohtoni competitivi și că persoanele în vârstă sunt primele amenințate de orice dezechilibru major.

Dacă, din punct de vedere sanitar și economic, există anumite masuri în derulare, pentru seniorii României, ajutorul concret întârzie să apară. Izolați din cauza virusului, descurajați de de singurătate și de lipsa unui remediu medical imediat, pensionarii își drămuiesc speranțele și veniturile pentru a-și asigura minimum de hrană și medicamente necesar supraviețuirii.

Și, din păcate, acest “minim necesar” devine, de la o zi la alta, tot mai greu de obținut, pe fondul scumpirii produselor alimentare și farmaceutice. Statisticile sunt clare, verificabile în magazine și farmacii: în ultimele luni, prețurile au crescut constant. Pentru cei cu venituri medii și mari o scumpire a coșului lunar cu 50-100 de lei nu reprezintă un capăt de țară. În schimb pentru cei cu venituri foarte mici, pentru pensionarii care se zbat să trăiască din doar câteva sute de lei pe lună, aceste scumpiri înseamnă un medicament în minus, un fruct în minus și, inevitabil, o zi, o lună, un an în minus.

Situația este intolerabilă. România nu își permite să își uite părinții și bunicii, “profitând” de discreția și grija lor de a nu deveni povară pe umerii familiei și ai societății. Generația matură și cea tânără au obligația să-i ajute ASTĂZI pe cei care “le-au făcut mari”.

Conform datelor oficiale ale Casei Naționale de Pensii, în prezent, în România sunt peste un milion și jumătate de pensionari cu venituri lunare de sub 1000 de lei. În contextul actual, situația acestora este absolut dramatică.

În consecință, consider că este necesară o intervenție legislativă prin care să se introducă – pe modelul salariului minim pe economie, garantat angajaților – o pensie minimă în România, în valoare de 1500 de lei (actualizată anual), garantată tuturor persoanelor din sistemul public de pensii.

Pe lângă aspectele deja invocate, o astfel de măsură este esențiala inclusiv pentru a asigura demnitatea națiunii române. Un stat membru al Uniunii Europene, care își respectă trecutul, nu-și poate condamna seniorii la sărăcie, boală și umilință.

Introducerea pensiei minime de 1500 lei este esențială pentru demnitatea națiunii noastre!