Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mâncarea scumpă într-o țară săracă poate produce dezechilibre majore!

Conform datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, în primul trimestru al anului 2020, prețul alimentelor a crescut cu peste 3%. Mai mult, la unele produse de bază, precum legumele și fructele, scumpirea a atins 10%!

Situația este cauzată, în principal, de creșterea fără precedent a volumului importurilor pe acest segment. Potrivit INS, în primele trei luni ale anului 2020 România a cumpărat alimente de la partenerii externi în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, depășind net exporturile și stabilind un record negativ pentru ultimii 30 de ani.

Consecințele imediate: devalorizarea monedei naționale (efect al deficitului comercial), reducerea puterii de cumpărare a cetățenilor români și diminuarea pieței disponibile pentru produsele autohtone. Pe scurt, pierderi pe linie!

Mâncarea scumpă într-o țară săracă poate produce dezechilibre sociale și economice majore! Din acest motiv, consider că asigurarea securității alimentare a României prin fructificarea responsabilă a resurselor interne trebuie să reprezinte o prioritate națională strategică. Alimentele trebuie să fie sănătoase și la un preț accesibil, inclusiv pentru categoriile sociale vulnerabile!

Dispunem de un fond agricol excepțional, de producători cu tradiție, beneficiem de o piață internă relevantă și de o consistentă cerere externă. România are toate datele pentru a redeveni o forță europeană în zona produselor alimentare.

Dar pentru a transforma în realitate un astfel de potențial este necesar să ne susținem concret producătorii – de la asistență financiară semnificativă la facilități de acces rapid și consistent în zona de desfacere. Produsele românești sunt căutate și apreciate atât de cumpărătorii individuali, cât și de marile rețele de magazine (“retailerii” internaționali). Printr-o strategie alimentară responsabilă, statul român trebuie să acorde producătorilor români posibilitatea de a concura cu șanse reale pe piețele interne și externe.

Beneficiile vor fi multiple: va fi garantată securitatea alimentară a României; se va genera o creștere concretă a nivelului general de trai; se va echilibra balanța comercială (raportul exporturi-importuri); vom îndeplini angajamentele asumate față de partenerii externi; ne vom redobândi demnitatea națională.

Mâncarea scumpă într-o țară săracă poate produce dezechilibre majore!