Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maria Grapini a apărat IMM-urile în fata preşedintelui BEI şi a comisarului european pentru afaceri economice.

Plenară europeană fierbinte
Maria Grapini a apărat IMM-urile în fata preşedintelui BEI şi a comisarului european pentru afaceri economice

Zi lungă şi grea, miercuri, în Parlamentul European. Discuțiile economice au fost cele care au dominat şedința plenară, cu atât mai mult cu cât europarlamentarii i-au avut în față pe preşedintele Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, respectiv pe comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.

Întrebările au curs neîntrerupt, dezbaterile au fost incinse, subiectele importante. Unul dintre acestea: îmbunătățirile metodologice privind accesul la finanțare, indirect la investiții, pentru IMM-uri.
Europarlamentarul român, Maria Grapini, n-a ratat ocazia să le reamintească…elegant celor doi lideri importanți că 60% din investițiile făcute de BEI, în ultimii ani, au fost făcute in țările din top 5, ca putere economică, restul de 40 de procente impărtindu-se “echitabil” intre celelalte 23 de state…
I-am intrebat pe domnii Hoyer şi Moscovici cum e cu egalitatea de şanse, odată ce cifrele arată altceva şi de ce preşedintele Junker nu a acceptat propunerea mea, făcută anul trecut, privitoare la criteriul geografic şi nivelul de dezvoltare economică a statelor membre. Unde regăsim, în această ecuație, coeziunea? Teoretic, totul sună bine, practic…realitatea e alta. Le-am solicitat celor doi demnitari simplificarea procedurilor privind accesul la fonduri europene, pentru IMM-uri şi eliminarea, pe cât se poate, a obstacolelor. Vorbim, totuşi, de motorul economiei”, a declarat Maria Grapini.
În acelaşi context economic, europarlamentarul român a fost parte a discuțiilor aprinse, duse în grupul politic, de această dată, pe tema Chinei. Amenințarea piețelor comunitare e majoră, pentru că, până în luna decembrie, China va primi statutul de economie de piață, din partea Uniunii Europene…ori acela va fi un moment care va generera, cu siguranță, fiori reci.

Mi-am menținut punctul de vedere, exprimat de mai multe ori, în diverse conjuncturi oficiale: China este o putere economică importantă, o piață imensă, dar nu putem sacrifica industria europeană prin acordarea, fără precauții, a statutului de economie de piață Chinei. Avem nevoie de condiții clare de apărare comercială, atât timp cât China are alte costuri de fabricație, grație subvențiilor date de stat producătorilor. Avem nevoie de acestea urgent!”, a spus, în declarația oficială, Maria Grapini.
Europarlamentarul român a participat şi în Comisia IMCO, referitoare la piaţa internă şi protecţia consumatorului, la o dezbatere pe tema unei propuneri a Comisiei Europene. Aceasta presupune introducerea unei directive de reglementare a comerţul electronic.

În acest moment, Uniunea Europeană este în urma SUA, la acest capitol, iar comertul transfrontalier se desfăşoară greu şi cu costuri suplimentare pentru companii şi consumatori. O directivă în acest domeniu este mai mult decât necesară. România trebuie să fie pregătită s-o asimileze în legislaţia naţională şi m-aş bucura să putem primi poziţia de ţară pentru acest proiect!”, a mai spus Grapini.
Lunga zi de miercuri a europarlamentarilor a avut, totuşi, şi un moment plăcut, fără cifre şi tensiuni, prilejuit de o dezbatere publică pe tema “Generația anului 1989 : Scrierea următorului capitol!”, la care au participat sute de tineri din mai multe țări.

Am întâlnit tineri energici, determinați să scrie istorie, să se implice si să continue proiectele Uniunii Europene. Cred ca o atitudine corectă presupune întâi de toate implicare, nu doar afișarea nemulțumirii. E simplu să critici, e foarte greu să construieşti! A fost o dezbatere interesantă, asta e cert!”, a conchis Maria Grapini.