Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maria Grapini, întrebări scrise adresate Comisiei Europene. Eurodeputatul umanist cere clarificări pe tema aplicării discriminatorii a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind Covid și introducerii vaccinării obligatorii în Austria!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a adresat Comisiei Europene două întrebări cu solicitare de răspuns scris pe subiecte extrem de importante.
Prima întrebare vizează perturbarea Pieței Interne, cauzată de aplicarea diferită și discriminatorie a Regulamentului UE 953/2021 privind certificatul digital al UE privind Covid.
Potrivit eurodeputatului Grapini, în calitate de vicepreședinte al Comisiei IMCO și membru al Comisiei LIBE, a primit mai multe sesizări de la cetățenii din România, și nu numai, cu privire la aplicarea diferențiată și discriminatorie, de către statele membre, a Regulamentului UE 953/2021 privind certificatul digital al UE privind COVID, la trecerea dintr- un stat în altul.
În aceste cazuri, nu mă refer la măsurile interne de combatere a pandemiei, adoptate de fiecare stat membru, a punctat Maria Grapini, ci la deplasările transfrontaliere, care sunt reglementate, foarte clar, de acest regulament european.
De exemplu, atunci când cetățenii europeni doresc să intre pe teritoriul Maltei, sunt obligați să aibă doza de rapel (booster) pentru a nu intra în carantină, a menționat europarlamentarul umanist, care a adăugat că nu este suficient dacă cetățeanul are schema primară de vaccin efectuată, nici test RT-PCR și nici dacă a trecut prin boală, chiar dacă nu a depășit noile termene de valabilitate ale acestor certificate, introduse de la 1 februarie 2022.
În aceste condiții, pentru clarificarea acestei situații care continuă să provoace foarte multă incertitudine și, implicit, nemulțumiri, Maria Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:
Cum vede Comisia Europeană funcționarea Spațiului UE, mai exact, a pieței interne, dacă în acest moment condițiile de acces în statele membre sunt diferite? Ce rost mai are certificatul digital al UE privind COVID dacă, și după testare, unele state impun carantină, așa cum face, spre exemplu, Malta?
Cea de-a doua întrebare cu solicitare de răspuns scris adresată Comisiei Europene a vizat o altă temă controversată, și anume, decizia abuzivă a Austriei de nerespectare a Regulamentului UE 953/2021, prin introducerea vaccinării obligatorii.
După cum se știe, a precizat eurodeputatul Grapini, decizia Austriei de a introduce vaccinarea obligatorie a suscitat foarte multe controverse. Potrivit Mariei Grapini, în aceste condiții, în Austria, sunt și cetățeni din alte state membre care nu înțeleg cum este posibil ca, într-un stat membru al UE, să li se încalce dreptul de a decide, practic, în privința unui act medical, asupra propriului corp, unul dintre drepturile fundamentale ale omului.
Europarlamentarul umanist a tras, în acest sens, un semnal de alarmă argumentând că, în Regulamentul UE 953/2021, votat de PE și devenit obligatoriu, se specifică, la paragraful (36), ca statele membre să nu folosească acest Regulament pentru a introduce, direct sau indirect, vaccinarea obligatorie!
Adversar declarat al adoptării unor duble măsuri la nivelul UE, Maria Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene, următoarea întrebare:
În situația în care, în alte spețe, s-a încălcat un Regulament european, Comisia Europeană a atenționat statul membru și, dacă acesta nu s-a conformat, Comisia a deschis procedura de infringement! Veți face același lucru și în cazul Austriei?
În susținerea afirmațiilor sale, eurodeputatul român a precizat că, în calitate de membră al Comisiei LIBE, este întrebată de comunitatea de cetățeni români care locuiesc în Austria despre această încălcare flagrantă a dreptului de a alege liber și fără constrângere, prin obligarea efectuării unui act medical asupra propriei persoane.
“Efectiv, nu pot să le ofer o explicație. De aceea, aștept cu interes răspunsul Comisiei Europene care să precizeze clar modalitatea de rezolvare a acestei situații abuzive care încalcă drepturile și libertățile cetățenești”, a conchis Maria Grapini
Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini