Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

MARIA GRAPINI: ”ROMÂNIA ARE NEVOIE DE POLITICI ECONOMICE CARE SĂ ASIGURE PROGRESUL SOCIAL!”

Astăzi, 10 decembrie,  europarlamentarul Maria Grapini, Co-președinte al Partidului Puterii Umaniste Social – Liberal a participat la o dezbatere în cadrul căreia au fost analizați indicatorii care stabilesc indexul progresului social la nivel regional în Uniunea Europeană.

Indicatorii după care a fost analizată și România cu regiunile București, Ilfov, Vest, Centru și Nord-Vest sunt:
1. Nevoile de bază (nutriție, servicii medicale, apa și igiena, lipsa toaletelor în locuințe, lipsa încălzirii, lipsa adăposturilor, etc.);
2. Fundamente ale bunăstării (acces la cultură, abandonul școlar, rata celor care se înscriu în învățământul secundar, acces la informație: internet acasă, interacțiune online cu autoritățile publice; sanătate: starea de sanatate generală a populației, moartea prematură în caz de cancer, infarct etc; susținerea ecosistemului: probleme de mediu, rezervații naturale);
3. Oportunități (drepturi civile: încrederea în sistemul politic, încrederea în autoritățile juridice, calitatea serviciilor prestate de guverne; libertatea de a alege; toleranța și includerea: imparțialitatea serviciilor de guvern, atitudinea față de persoanele cu dizabilități, toleranță, inegalitate față de sexe; acces avansat la educație).
În total, pe baza acestor indicatori au fost analizate 272 de regiuni din Uniunea Europeană.
”Din păcate, România s-a încadrat la progres social scăzut (între 45-55) în regiunile București, Ilfov, Vest, Centru, Nord-Vest, Sud-Vest, Oltenia clasându-se pe locurile 239 – 266 din 272 de locuri. Și mai grav este faptul că, regiunile Sud-Est, Sud, Muntenia și Nord-Est s-au clasat pe ultimele 6 locuri, încadrându-se la PROGRES SOCIAL FOARTE SCAZUT!
Cred că avem nevoie de investiții serioase în România pentru îmbunătățirea celor trei indicatori pornind de la primul: nevoile umane de baza! Ca partid umanist vom pune accent pe politici publice și investiții care să asigure dezvoltarea de locuri de muncă bine plătite pentru creșterea calității vieții!
Sper ca autoritățile din România să înțeleagă că politicile sociale nu sunt de dreapta sau de stânga, sunt politici pentru oameni!”, a afirmat doamna Europarlamentar Maria Grapini.
Ca și medie, România este pe ultimul loc în UE cu un indice de progres social de 52. La polul opus, cu un indice de peste 75 se află țări precum Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda.