Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maria Grapini solicită Comisiei Europene eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români

Europarlamentarul Maria Grapini solicită Comisiei Europene măsuri concrete pentru a asigura respectarea principiului reciprocității vizelor prin eliminarea necesității acestora pentru cetățenii români și bulgari în raport cu SUA

“Cum acționează Comisia pentru a asigura reciprocitatea deplină a vizelor și coerența politicii sale externe în această materie?” a întrebat Maria Grapini.

La reuniunea din 13 martie 2008 a Troicii ministeriale din domeniul Justiție și Afaceri Interne, Statele Unite ale Americii au recunoscut, pentru prima dată, competența Comunității Europene de a negocia acorduri internaționale privind politica în domeniul vizelor.

“În prezent există mai multe situații de ne-reciprocitate față de state terțe în materia politicii de vize. Totodată se poartă negocieri privind Parteneriatul Transatlantic Comercial și pentru Investiții (TTIP) cu Statele Unite ale Americii și un obiectiv important îl constituie schimbul liber de mărfuri dar pentru bune rezultate trebuie să existe și libera circulație a persoanelor, cetățeni din statele semnatare ale acestui acord. De aceea eliminarea vizelor pentru români și bulgari reprezintă o necesitate și totodată o înlăturare a caracterului discriminatoriu al aplicării regimului vizelor” arată europarlamentarul Maria Grapini.

În 20 ianuarie 2014, a intrat în vigoare un Regulament european care cere statelor Uniunii Europene să “reacționeze în comun” în privința vizelor, în special în cazurile în care țările terțe îi supun pe cetățenii Uniunii Europene “unui tratament diferențiat”.