Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maria Grapini – solicitare către Comisia Europeană

Europarlamentarul Maria Grapini solicită Comisiei Europene măsuri pentru ca inițiativa legislativă cetățenească europeană să își atingă scopul pentru care a fost creată.

7 iulie 2015

Europarlamentarul PC Maria Grapini a adresat o întrebare Comisiei Europene, prin care solicită schimbări pentru ca procesul de participare a cetățenilor la mecanismul legislativ european să funcționeze coerent.

“Având în vedere că nu a fost îndeplinit obiectivul de democrație participativă, ce schimbări are în vedere Comisia Europeană pentru ca acest instrument să funcționeze în conformitate cu scopul propus?” a întrebat Maria Grapini.

Europarlamentarul român se referă la faptul că de la intrarea în vigoare în 2012 a inițiativei cetățenilor europeni (ECI), mai mult de jumătate dintre inițiative au fost respinse pe criterii formale încă înainte de înregistrare, o proporție absolut unică în lumea democratică.

Aceia care au reușit totuși să înregistreze comitetul de inițiativă au constatat că este foarte greu să răspundă cerințelor tehnice împovărătoare și riscurilor asociate cu strângerea de declarații de susținere.

“Ca urmare, din 43 de inițiative doar 3 au reușit să colecteze peste 1 milion de semnături din cel puțin șapte state membre. Asta descurajează cetățenii de a mai avea astfel de inițiative și scade încrederea în Uniunea Europeană” arată europarlamentarul Maria Grapini.

Cifrele dovedesc că executivul european trebuie să ia măsuri pentru ca acest act participativ democratic să poată constitui un instrument eficace de afirmare a voinței cetățenilor europeni, întreaga construcție europeană având în centru drepturile, libertățile și bunăstarea cetățenilor săi.