Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Next Generation EU, proiectul Planului de redresare al UE

Președinta Comisiei Europene a prezentat în Parlamentul European, proiectul Planului de redresare al UE. A propus proiectul ’’ Next Generation EU’’- în valoare de 750 de miliarde de euro care va fi completat până la 1,1 trilioane de euro și dacă adăugăm 485 miliarde de euro deja alocate, fondurile totale vor fi de 2,4 trilioane de euro.


Din cele 750 de miliarde de euro, 500 de miliarde vor fi granturi și 250 de miliarde vor fi împrumuturi. Banii vor fi alocați pentru investiții printr-o cheie, la toate țările fără a avea legătură cu datoriile vechi.

Ce a mai spus Ursula von der Leyen este că propune bani noi, prin impozitare și taxare, de exemplu taxarea carbonului la frontieră sau taxe pe digital.
Parlamentul European susține în mare majoritate, propunerea Comisiei, problema va fi la Consiliul European, unde știm deja că există divergențe privind acest proiect.
,, Sper ca Președintele Klaus Iohannis să susțină în Consiliu, criterii etice de distribuire a banilor, iar guvernul să pregătească proiecte de investiții pentru atragerea fondurilor puse la dispoziție’’, a declarat europarlamentarul Maria Grapini.