Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Parlamentarii umaniști vor transpunerea voinței poporului în lege

Parlamentarii Grupării umaniste din Senat și Camera Deputaților au decis să depună luni, 6 iulie 2020, o Propunere legislativă privind respectarea voinței națiunii române, cu ajutorul căreia să consacrăm expres, în legislație, decizia Referendumului din 26 mai 2019.

 

Domnului Cătălin Predoiu,

Ministrul Justiției

Stimate Domnule Ministru,

În dată de 26 mai 2019, la inițiativa Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, națiunea română a decis prin referendum interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare! Ulterior, rezultatul referendumului a fost validat de Curtea Constituțională.

Așadar, în acest moment, există o decizie constituțională a națiunii române conform căreia funcționarea justiției poate fi reglementată exclusiv de către Puterea Legislativă, cu respectarea tuturor garanțiilor pe care le oferă procedurile parlamentare.

Din păcate, la peste un an de la validarea referendumului și după alte noi demersuri normative referitoare la justiție care nu respectau întru totul hotărârea liber exprimată a națiunii române, considerăm că este necesar să consacrăm, prin lege, aplicarea principiului asumat prin referendum și în regulile statului de drept: doar Parlamentul poate legifera în domeniul justiției.

​Astfel, parlamentarii Grupării umaniste din Senat și Camera Deputaților au decis să depună luni, 6 iulie 2020, o Propunere legislativă privind respectarea voinței națiunii române, cu ajutorul căreia să consacrăm expres, în legislație, decizia Referendumului din 26 mai 2019.

​În acest context, cu ocazia Zilei Justiției – care marchează rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, ale partenerilor justiţiei, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept – și în virtutea înaltei responsabilități pe care o exercitați, am considerat necesar să va comunicăm public demersul nostru și să ne exprimăm convingerea că Ministerul Justiției și reprezentanții întregului Executiv vor susține adoptarea Propunerii legislative care aplică decizia cetățenilor români, exprimată prin referendumul inițiat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Cu deosebită considerație,

Av. Dr. Daniel Dumitru Ionașcu,
Președinte executiv al Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) din România

1 Comentariu

  • Viorica Bălteanu
    Posted iulie 9, 2020

    Demersul este legitim și binevenit. Doamne, ajută!

Comentariile sunt oprite.