Digitalizarea administrației centrale și publice a României ar trebui să fie o prioritate, spune europarlamentarul umanist Maria Grapini membru în grupul S&D.
“România se află, din păcate, pe locul 27, ultimul la nivelul UE, în privința digitalizării. Trebuie ca și administrația publică din România să treacă printr-un proces de digitalizare și asta ar ajuta foarte mult cetățeanul, investitorul, și ar reprezenta o reducere a costurilor la nivelul cetățeanului și al întreprinzătorului. Și ar trebui să începem cu administrațiile locale și cele centrale, care ar trebui să facă investiții din bugetul național, dar și din cel al UE, pentru digitalizare. Mai mult, IMM-urile, prin accesarea digitalizată a tuturor instituțiilor cu care interacționează, pot să investească și să facă digitalizare și în propria companie”, spune Maria Grapini.
Eurodeputatul a vorbit și despre politica UE pentru acest deceniu, în privința digitalizării.
până în anul 2030, ținta este ca minimum 75% dintre întreprinderile europene să folosească servicii de tip digital, și anume, volumele mari de date și inteligența artificială, iar peste 90% dintre IMM-urile europene trebuie să ajungă cel puțin la un nivel de bază, de intensitate digitală.
Așa cum am spus, la fiecare modificare de directivă și regulament, trebuie să facem aceste modificări în ritmul suportabilității celor mai slabi, din punct de vedere al capitalului pe care pot să îl investească, și mă refer acum la IMM-uri. Trebuie ținut cont că, din nefericire pentru România și alte state din Est, puterea economică, puterea de capitalizare, este mai redusă și este clar că nu pot ține ritmul dacă ștacheta este ridicată prea sus”, a avertizat eurodeputatul Grapini.