Profesorul Dan Voiculescu, fondatorul doctrinei umaniste, sintetizează într-o postare pe blogul personal o parte dintre principiile umanismului pragmatic, în anticiparea lansării, zilele viitoare, a „Tratatului Umanismului Pragmatic”, o amplă lucrare în care sunt sintetizate și dezvoltate cele mai importante lucrări ale sale dedicate doctrinei umaniste.
„Am selectat câteva principii fundamentale ale Umanismului Pragmatic, pentru a înlesni familiarizarea cu această doctrină care, analizând și răspunzând adecvat nevoilor umane actuale și viitoare, poate contribui decisiv la progresul civilizației noastre în următorul secol”.
Redăm, mai jos, postarea integrală:
În doar câteva zile va avea loc lansarea „Tratatului Umanismului Pragmatic”, care sintetizează și dezvoltă, într-un cadru unitar, principalele lucrări pe care le-am dedicat studiului doctrinei umaniste în ultimii 30 de ani.
În acest context, din cele aproximativ o mie de pagini, am selectat câteva principii fundamentale ale Umanismului Pragmatic, pentru a înlesni familiarizarea cu această doctrină care, analizând și răspunzând adecvat nevoilor umane actuale și viitoare, poate contribui decisiv la progresul civilizației noastre în următorul secol:
- Omul, cu atributele sale fundamentale, DEMNITATE, ONOARE, CURAJ, este valoarea centrală a societății.
- Structura societăţii este formată din CREATIVI, EXECUTIVI ŞI VULNERABILI, fiecare categorie având merite obiective și propria utilitate socială.
- Valoarea umană este criteriul fundamental de selecție în societate, inclusiv în politică. VALOAREA UNEI NAȚIUNI ESTE ASIGURATĂ DE SUMA VALORILOR INDIVIDUALE. Educaţia si cunoaşterea sunt mijloace concrete de dobândire a libertăţii. Numai un om liber se poate exprima şi afirma deplin în societate.
- Vechiul antagonism capital-muncă, exploatat în comunism și capitalism, este depășit de UMANISM PRIN ASUMAREA CREATIVITĂȚII, CA FACTOR MEDIATOR ÎNTRE MUNCĂ ȘI CAPITAL.
- ESENȚA DOCTRINEI UMANISTE ESTE ACCEA CĂ NATURA UMANĂ ESTE BAZA ȘI MĂSURA TUTUROR LUCRURILOR. Destinul societăţii omeneşti să fie decis de oameni, nu de roboţi (inteligența artificială).
- Umanismul pragmatic are o viziune diferită de cea a umanismului secular asupra raporturilor OM – DIVINITATE, punând pe prim plan VALOAREA UMANĂ, dar NU pentru a o contrapune DIVINITĂŢII.
- UMANISMUL PRAGMATIC SUSŢINE CLASA DE MIJLOC CA MOTOR AL ECONOMIEI ȘI LIANT AL SOCIETĂȚII, promovează interesele întreprinzătorilor şi iniţiativa privată, pledează pentru coeziune și solidaritate socială în folosul categoriilor defavorizate.