România se confruntă astăzi cu o serie de crize suprapuse, afirmă profesorul Dan Voiculescu, fondatorul doctrinei umaniste, care a avertizat asupra acestei posibilități încă de acum doi ani.
„Aici pe blog, în data de 5 martie 2020, spuneam: “Într-un context internațional extrem de complicat, în care se preconizează o scădere între 5 și 10% a economiei mondiale, din cauza perturbărilor fără precedent generate de coronavirus, plasa de siguranță a statelor puternice o reprezintă piața internă.
În următorii 3-5 ani, în care vor avea loc transformări majore la nivel global, crizele vor fi depășite cu succes doar de statele care beneficiază de o economie națională robustă și un sistem financiar-bancar competitiv. Adică de țările care au o clasă de mijloc semnificativă, cantitativ și calitativ, care va putea să asigure o mare parte din necesarul de producție și consum.”
În data de 19 martie 2022 spuneam: “În urmă cu aproape doi ani avertizam asupra unui pericol care astăzi se conturează din ce în ce mai mult. În aprilie 2020 ceream conducătorilor țării să facă toate eforturile pentru a preveni o potențială criză alimentară în România, începând cu interzicerea, timp de un an, a exporturilor de produse alimentare, incluzând aici cerealele și materiile prime.”
În data de 1 mai 2022 spuneam: “Semnalele din trimestrul 1/2022, conform Ministerului Finanțelor Publice, sunt clare. Este evidentă o împovărare a economiei reale, adică aceea care asigură la buget impozitul pe venituri, TVA- ul, accizele, contribuțiile sociale, etc.
Toate aceste venituri au crescut în detrimentul impozitului pe profit care a fost în trimestrul 1/2022 cu 74% mai mic decât în trimestrul 1/2021. Cu alte cuvinte PROFITUL a scăzut considerabil. În următoarele luni acestă realitate se va simți în traiul populației.”
Astăzi, totul se confirmă și credeți-mă că nu a fost premoniție, a fost analiză macroeconomică”, scrie profesorul Dan Voiculescu.
România crizelor suprapuse, realitatea asupra căreia am avertizat încă de acum doi ani