Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Regimul deșeurilor, reglementat printr-o inițiativă legislativă depusă Grațiela Gavrilescu alături de mai mulți parlamentari

Grațiela Gavrilescu, deputat PPU (social-liberal) și lider al Grupării umaniste social-liberale din Parlament, alături de mai mulți parlamentari au depus astăzi, la Camera Deputaților, Proiectul Legii de modificare și completare a Legii nr. 211 din 2011 privind regimul deșeurilor.

Inițiativa prevede interzicerea importului mascat de deșeuri destinate aruncării la groapă și propune sancționarea drastică a importatorilor care nu asigură condiții de depozitare corespunzătoare, falsifică documente sau aduc în țară deșeuri cu randament de reciclare foarte mic, taxa suplimentară de ecologizare propusă fiind de 1.000% pentru fiecare kilogram de deșeu depozitat în vederea eliminării, care depășește 20% din cantitatea totală importată.

 

„Am depus, astăzi, la Cameră, alături de 115 colegi de la PPU(s-l), PSD și neafiliați, Proiectul Legii de modificare și completare a Legii nr. 211 din 2011 privind regimul deșeurilor.
Scopul este foarte clar: interzicerea importului mascat de deșeuri destinate aruncării la groapă, de care ”băieții deștepți” din țările vest-europene doresc să scape ieftin.
Este un fenomen cu care m-am confruntat și în mandatul meu de ministru al mediului, însă nu la această dimensiune!
Iată de ce am considerat că este necesar să înăsprim și mai mult cadrul legislativ.
Astfel, în urma discuțiilor pe care le-am purtat cu specialiști în reciclare, cu colegii parlamentari din Grupul PSD, cu activiști de mediu din PER și din societatea civilă și, nu în ultimul rând, cu primari care deja s-au confruntat cu fenomenul acestor importuri frauduloase, am ajuns la concluzia că, cel puțin pentru următorii 5 ani, și “deșeurile verzi”, care, la nivel european, circulă, în prezent, liber, ca orice marfă, și se verifică doar prin sondaj, vor trebui urmărite ca și cum ar fi deșeuri periculoase.
Cu alte cuvinte, să știm exact ce ne intră în țară, când, în ce cantitate, în ce scop, cu ce eficiență pentru noi.
Respectăm directivele europene, milităm pentru libera circulație a mărfurilor, dar ne respectăm ca țară și trebuie să punem punct acestor practici periculoase pentru sănătatea noastră și a mediului.
Deci, în primul rând, pentru următorii 5 ani, ”deșeurile verzi” vor trebui notificate la ANPM și nu vor putea intra în România decât urmând procedura clară a trasabilității, ca și deșeurile periculoase.
Totodată, propunem sancționarea drastică a importatorilor care nu asigură condiții de depozitare corespunzătoare, falsifică documente sau aduc în țară deșeuri cu randament de reciclare foarte mic, taxa suplimentară de ecologizare propusă fiind de 1.000% pentru fiecare kilogram de deșeu depozitat în vederea eliminării, care depășește 20% din cantitatea totală importată.
Trasabilitatea materialelor reciclabile va fi urmărită cu strictețe de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu și fiecare importator va trebui să își desemneze o persoană care să însoțească transportul de la graniță și până la reciclator.
Penalitățile constatate se vor vira de către importatori la Administrația Fondului pentru Mediu și vor avea ca destinație finanțarea programelor de mediu anuale și multianuale.
Le mulțumesc colegilor parlamentari și tuturor celor care au susținut acest demers. Protejarea mediului înconjurător este o preocupare reală a noastră, a umaniștilor, și, în perioada următoare, pregătim, împreună cu colegii din PSD și activiștii de mediu din PER și din societatea civilă, încă două legi, care să vină în întărirea cadrului legislativ existent.”