Doina Pârcălabu, liderul Departamentului pentru Muncă și Protecție Socială al PPU (social-liberal), aduce clarificări cu privire la declarația preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.
Acesta a afirmat luni că noua lege privind cumpărarea de vechime în muncă nu se aplică pentru pensionarea anticipată, ci doar în cazul pensionării pentru limită de vârstă, deci oamenii nu pot cumpăra ani-vechime doar ca să iasă mai devreme la pensie.
Liderul umanist subliniază că numărul de persoane care vor apela la această soluție va fi foarte mic pentru că cei care ar fi putut să acceadă la această măsură practic au avut perioadele anterioare la dispoziție și probabil au recurs la a-și asigura stagiul minim de cotizare.
„Într-adevăr, așa cum este scris textul reglementării, aceste perioade care pot fi achiziționate plătindu-se contribuțiile pentru perioade anterioare momentului încheierii contractului de asigurare, se valorifică doar în momentul în îndeplinirii condițiilor de muncă standard.
Pentru că această reglementare nu este prima de acest fel, din experiența pe care am avut-o atunci când a fost introdusă această măsură pentru prima dată cu caracter limitativ în timp, cei care au solicitat achiziționarea de stagiu de cotizare, erau în general cei care nu îndeplineau condiția de vârstă de stagiu minim de cotizare pentru a obține o pensie.
Îmi amintesc că, potrivit statisticilor, atunci au fost înregistrate aproximativ 2000 de persoane, iar stagiul mediu asigurat a fost de doi ani și câteva luni. Practic, viza persoanele care au plecat din țară și lucraseră și acolo fără forme legale, iar la întoarcerea în țară constatau că nu puteau obține o pensie.
Această măsură a fost repetată sub diverse forme, așa fel încât acum se pot achiziționa perioade de până la șase luni, cu condiția ca persoana respectivă să nu fi avut calitatea de asigurat și nici nu a beneficiat de stagii asimilate.”, a explicat Doina Pârcălabu într-o intervenție televizată.