Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Șansa unui nou început!

Pandemia de Coronavirus, dincolo de efectele sale concrete, a subliniat că ceea ce ne apropie – inclusiv vulnerabilitatea noastră – este incomparabil mai important decât ceea ce ne separă. Conștientizarea acestei realități ne oferă șansa unei schimbări profunde în modul în care ne raportăm la noi și la tot ceea ce ne înconjoară.

Din punct de vedere economic, a devenit evident că se impune concentrarea pe investiții în agricultură și producția alimentară, în proiectele majore de infrastructură, precum și în cercetare, inovație și tehnologie.

Din punct de vedere social, este necesar să îi protejăm real pe cei vulnerabili pentru că am înțeles, în sfârșit – sau ar fi trebuit să o facem – că problemele nerezolvate ale unei categorii vor afecta, în cele din urmă, întreaga societate.

Din punct de vedere politic – și mă voi referi, cu precădere, la politica internă – s-au creat premisele unei reașezări structurale, asumând trei repere obiective:

  1. Interesele strategice ale națiunii române nu au culoare politică, nu sunt nici exclusiv de stânga, nici de dreapta! Într-un moment de criză majoră toate forțele politice și-au depășit rivalitățile și au acționat în aceeași direcție. Investirea unui guvern liberal cu votul social-democraților va rămâne un eveniment istoric excepțional!
  2. Cele trei mari orientări doctrinare ale prezentului – liberalismul, social-democrația și umanismul pragmatic (social-liberal) – nu se exclud reciproc, fiecare dintre ele oferind soluții necesare întregii societăți.
  3. Tendința de coagulare a unor mari structuri politice – accelerată și de apropierea alegerilor – reprezintă o adaptare firească a clasei politice la necesitățile societății noastre. Preluând modelul americanRomânia își poate concentra resursele politice în două mari orientări concurente, capabile să propună și să implementeze un Proiect de țară consistent.

Pe scurt, în noul context național și internațional, avem șansa istorică a unui nou început construit lucid, responsabil și transparent.

Dacă nu o vom fructifica, ne vom pierde, încă o dată, în mize minore și răfuieli personale, ajungând, inevitabil, la noi dezastre economice, sociale și politice.

N.B. Un scurt comentariu referitor la reacțiile tendențioase generate de consolidarea reprezentării parlamentare a umaniștilor: doar marionetele își imaginează că toți ceilalți acționează la ordin; trebuie să ai propria libertate de conștiință pentru a o recunoaște și la alții.

 

Șansa unui nou început!