Procesul de integrare a României în mecanismul european, început cu aderarea la UE, presupune îndeplinirea a încă două obiective: aderarea la Spațiul Schengen și trecerea la moneda unică.
Recentele anunțuri ale oficialilor europeni și documentul de strategie recent publicat sugerează că, în sfârșit, toate chestiunile de ordin politic au fost lămurite și România ar putea adera la Spațiul Schengen într-un val care va mai cuprinde Bulgaria, Croația și Cipru. E foarte posibil ca asta să se întâmple chiar în acest an.
Când vine, însă, vorba despre trecerea la moneda unică Euro, lucrurile sunt ceva mai complicate. La momentul aderării la UE se vorbea despre 2021-2022 ca termen de trecere la moneda unică. Ulterior s-a propus un termen mai realist, adică 2024. O declarație recentă a premierului Cîțu avansează, deja, un nou termen: 2027-2028.
Obiectivul adoptării Euro este, fără discuție, unul important, dar care presupune o serioasă pregătire. Pe de o parte este vorba despre îndeplinirea obiectivelor de convergență care să permită includerea României în zona euro, pe de altă parte este vorba despre o foarte riguroasă pregătire a economiei românești pentru acest moment.
Reamintesc criteriile de convergență care trebuie îndeplinite pentru trecerea la zona euro:
- Stabilitatea prețurilor/ o inflație mai mică de 1,5%
- Un deficit bugetar redus
- Stabilitatea cursului de schimb
- Ratele dobânzilor pe termen lung
La acest moment nu putem vorbi despre încadrarea în niciunul dintre aceste criterii. În același timp, economia românească nu este nici ea pregătită pentru o eventuală trecere la moneda unică. Obiectiv vorbind, este dificil de făcut o corectă analiză a capacității economiei noastre de a absorbi șocul trecerii la euro în condițiile în care criza provocată de pandemie pare să se prelungească.
La acest moment este important să depășim această criză, să ne asigurăm că avem un Plan de Reziliență și Redresare serios, care să ne permită atragerea de fonduri europene importante, care să ajungă în economie! Atunci când această criză va fi depășită vom putea avea o radiografie corectă a economiei și vom putea discuta și despre un eventual calendar de trecere la euro.
Când vine vorba despre decizii de o astfel de importanță e nevoie de precauție și analiză rațională, nu de exuberanță politică.