Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Trei obiective naționale majore

După șase luni de la instituirea stării de urgență la nivel mondial, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat recent că preconizează o durată foarte îndelungată pentru Pandemia de Covid19, cu efecte negative ce se vor resimți constant în următoarele decenii.

Evaluarea specialiștilor OMS este fundamentată atât pe creșterea galopantă a numărului de infectări și decese, cât și pe prognozele rezervate referitoare la obținerea unui vaccin.

În aceste condiții, dincolo de frământările electorale care consumă, pe plan intern, energii uriașe pentru mize minore, consider că, în perioada următoare, România ar trebui să acționeze responsabil în trei direcții majore:

  1. Consolidarea sistemului sanitar – pe lângă măsurile pe termen scurt aplicate deja, este nevoie de o strategie națională de investiții în infrastructură și aparatură medicală, astfel încât să existe minim o unitate sanitară performantă în fiecare județ. Pare un obiectiv minimal, dar, în prezent, majoritatea spitalelor municipale și județene își trimit cazurile grave spre cele câteva centre optim dotate din București sau Cluj.
  2. Investițiile strategice în agricultură și industria alimentară. Așa cum au demonstrat-o deja primele luni de Pandemie, securitatea alimentară devine o provocare majoră în momentele de criză. Inclusiv statele foarte dezvoltate s-au confruntat cu blocaje în lanțul de producție și desfacere a produselor de tip alimentar. În acest context, sprijinul consistent și sistematic acordat producătorilor autohtoni se poate dovedi decisiv în perioada următoare.
  3. Modernizarea accelerată a sistemului național de educație. Inteligența reprezintă o resursă strategică a țării noastre, dar riscăm să o irosim în condițiile unui învățământ blocat din cauza suspendării cursurilor. Este acut necesară, pe de o parte, investiția în dotarea corespunzătoare a profesorilor, elevilor și studenților în vederea desfășurării cursurilor de la distanță și, pe de altă parte, se impune o nouă viziune asupra programelor școlare. Materia și metodele de predare trebuie adecvate lumii în care trăim.

România nu își permite să-și sacrifice viitorul pentru că și-a administrat deficitar prezentul.

Cât din cele aproximativ 80 de miliarde de euro promise recent țării noastre vor fi alocate concret obiectivelor menționate?

 

Trei obiective naționale majore