Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Vom lupta cu toată determinarea pentru ridicarea MCV”

În urma conflictului juridic de natură constituţională între Ministerul Public, prin DNA, şi Guvernul României, Partidul Puterii Umaniste consideră că raportul ministrului justiţiei Tudorel Toader a adus cel puţin două clarificări.

  1. Procurorii trebuie să acţioneze în limita mandatului legal, fără a exprima public poziţii de natură să influenţeze deciziile politice sau să comunice date din dosarele de urmărire penală;
  2. DNA, care este o direcţie în cadrul Parchetului General, aflată în  coordonarea Ministerului Justiţiei, nu este abilitată să urmărească funcţionarii care elaborează legi;

Noi, reprezentanţii Partidului Puterii Umaniste, urmărim cu mare atenţie modul prin care ministrul justiţiei va monitoriza activitatea procurorilor.

Considerăm că România a făcut progrese pe calea luptei anticorupţie şi că în România s-a instaurat statul de drept.

România nu mai trebuie monitorizată prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Ne-am îndeplinit ca stat toate sarcinile asumate. Vom lupta cu toată determinarea pentru ridicarea acestei proceduri arbitarare, menită să impună sistemul dublelor comenzi pentru unii magistraţi.

DNA este un departament în cadrul Parchetului General, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Justiţiei. Orice putere necalibrată de lege trebuie îngrădită.

Nimeni nu poate fi stat în stat.

Ne pronunţăm, încă o dată, pentru susţinerea proiectului responsabilităţii magistraţilor, fără de care rolurile şi atributele legale nu pot reintra în matca lor firească.

Ne vom ridica vocile şi vom amenda orice abuz, fie al puterii politice, fie al puterii magistraţilor, fără echivoc.

Întotdeauna am crezut în separarea puterilor şi într-o justiţie necontrolată de acţiuni samavolnice, arbitrare sau străine prevederilor legale şi constituţionale româneşti.

Aşa cum prevede norma noastră fundamentală: “nimeni nu poate fi mai presus de lege,” suntem încredinţaţi că orice efort pentru apărarea prevederilor Constituţiei României şi ale legilor de funcţionare ale instituţiilor din ţară reprezintă o datorie. Nu vom abdica de la principii, doar pentru că unii aprind focul de paie şi aclamă sancţiuni tiranice care se impun unui stat, membru cu drepturi depline al UE, care a armonizat întreaga legislaţia şi conduce cea mai vizibilă luptă anticorupţie din Europa de Est.

 

Maria Grapini

Preşedinte PPU