Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Doina Pârcălabu: Tema evaluării pensiilor este un vector de manipulare, o interpretare eronată a legii pentru a nu fi majorate pensiile

Doina Pârcălabu, liderul Departamentului pentru Muncă și Protecție Socială al PPU (social-liberal) și fost președinte al Casei Naționale de Pensii, avertizează că actualul guvern nu dorește să majoreze pensiile și invocă diverse măsuri de ordin administrativ, care însă nu au nicio legătură cu îmbunătățirea nivelului de viață al pensionarilor.

 

„Doamna ministru Turcan se agață de prevederi din legea 127/2019 privitoare la evaluarea pensiilor, dar uită să pună în aplicare prevederi esențiale ale aceleiași legi, mai exact cele privitoare la creșterea punctului de pensie la valoarea de 1.875 de lei. Ministrul a identificat în respectiva lege o prevedere despre evaluarea pensiilor pe care o interpretează drept condiție premergătoare și indispensabilă majorării pensiilor. Acesta este un vector de manipulare, deoarece la 1 septembrie 2020, când a fost modificată legea în sensul diminuării valorii punctului de pensie, de la 1.775 la 1.442 de lei, modificarea a putut fi operată”, transmite Doina Pârcălabu.

În ceea ce privește afirmațiile ministrului Muncii privind transferul dosarelor de pensii din „format letric și cu șină” în format electronic, acestea reprezintă „o informație repetată cu obstinație în speranța de a deveni adevăr”, mai spune Doina Pârcălabu.

Liderul umanist explică faptul că în acest moment toate informațiile care stau la baza determinării pensiei unei persoane sunt înregistrate și înmagazinate pe suporți magnetici, în gestiunea și responsabilitatea caselor de pensii județene.

„Dosarul cu șină descoperit de Raluca Turcan reprezintă documente justificative în baza cărora se plătește pensia unei persoane și trebuie păstrat. Dacă se dorește distrugerea acestora ar trebui modificată mai întâi legislația privind păstrarea documentelor”, spune Doina Pârcălabu.

Finalmente, situația actuală a sistemului public de pensii este rezultatul implicării politicului, cu ignorarea opiniilor specialiștilor, subliniază liderul umanist.

„Reforma sistemului de pensii în România a început la 1 aprilie 2001 când a intrat în vigoare Legea nr. 19/2000. Pentru concepția arhitecturii sistemului public de pensii concretizat în acestă lege, România a beneficiat de sprijinul Comisiei Europene. De asemenea, Bănca Mondială a finanțat, în perioada 1996-2002, 2 proiecte derulate de Ministerul Muncii și anume ”Dezvoltarea sectorului social” si ”Forța de muncă și protecție socială” care au avut ca obiective soluții de reformă ale sistemului de asigurări sociale pe de o parte și construcția instituțională, pe de altă parte.

Principiile și regulile instituite prin Legea nr. 19/2000 au fost corecte și sistemul de pensii din România ar fi fost unul sănătos dacă legea nu ar fi fost modificată, în 10 ani de peste 100 de ori. Ori aceste devieri de la parcursul inițial al legii au fost și sunt decizii politice care nu au ținut cont de concluziile specialiștilor”, a conchis Doina Pârcălabu.

În prezent, PPU(social-liberal) are depuse în Parlament 6 proiecte de lege, aflate în diferite faze ale procedurii legislative, ce urmează a fi dezbatute în perioada următoare. Printre acestea se numără și Legea privind reintegrarea pe piața muncii a pensionarilor care doresc să își continue activitatea în domeniile în care au activat anterior pensionării, un proiect care are un dublu scop, de a-i ajuta pe pensionari să își crească veniturile și, respectiv, de a rezolva problema forței calificate de muncă, în anumite domenii.

 

 

                                    Biroul de presă